Svetom s nami

Na to aby si v San Franciscu mohol človek s minimálnou mzdou prenajať dvojizbový byt, by musel pracovať približne v 4,7 zamestnaniach na plný úväzok.

Cestovanie v čase

San Francisco nebolo na zozname miest ktoré by sme túžili navštíviť. Napriek tomu sme chceli využiť šancu prestupu a oddychu po dlhom lete.

Po viac ako 14 hodinovom lete sme sa z Wellingtonu, (13 Apríla o 16:00 hod.) dostali v rovnaký deň a ešte dokonca skôr do San Francisca (13 Apríla o 13:00 hod.)

Vysoké nároky a problémy mesta

San Francisco sa preslávilo aj za pomoci regiónu Silicon Valley ktorý slúži ako globálne centrum pre špičkové technológie, inovácie a sociálne médiá. Sídli tu tisíce spoločností medzi tie najznámejšie patria aj Apple, Google, Facebook, Twitter, Yahoo, PayPal a mnoho iných.

Aj keď nám sa nepodarilo navštíviť Silicon Valley, v meste sme objavili pár známych firiem.

Silicon Valley sa stále rozrastá a ovplyvňuje celé mesto. Mnoho pracovných ponúk spôsobilo aj navýšenie cien nehnuteľností a životných výdavkov. Ľudia prichádzajú o bývanie stále častejšie a na každom rohu vidieť veľa bezdomovcov. V centre mesta bolo cítiť moč a marihuanu. Marihuana tu bola zlegalizovaná v roku 1996 na medicínske účely a v roku 2016 na rekreačné používanie. V centre mesta sme sa necítili moc dobre a boli sme sklamaní. Počasie sme mali zamračené a hmla tomuto mestu dodávala pochmúrnu náladu. Ale ďalej od mesta to už bolo lepšie a páčilo sa nám viac ako samotné centrum.

V roku 2019 počet obyvateľov v San Francisku dosiahol 879,166 a z toho 9,784 sú ľudia bez domova. Bezdomovectvo je pre mesto chronickým problémom už od skorých 70. rokov. Predpokladá sa že celkové výdavky San Franciska vrátane bývania a zdravotnej starostlivosti pre ľudí bez domova dosahujú 241 miliónov dolárov ročne. Veľká časť týchto výdavkov je však zameraná na bývanie bývalých bezdomovcov alebo tých, ktorí sú v ohrození, a nie sú v súčasnosti bezdomovci.

Pre Kalifornské mestá je jediným prijateľným riešením „skutočné bývanie“ so zdokonaľovaním sociálnych služieb. Na to aby tento plán mohli realizovať nemajú dostatok peňazí a tým vytvára najmä San Francisco podmienky v ktorých žijú tisíce ľudí na uliciach.

Golden Gate Bridge

Čas hral u nás dôležitú rolu a chceli sme vidieť čo mesto ponúka. Po dlhom hľadaní sme nakoniec našli najlepšiu alternatívu denný lístok do alcatrazu a na bicykle. Na požičaných bicykloch s prudkým vetrom vo vlasoch ktorý nás posúval stále vpred sme videli Golden Gate Bridge v plnej kráse. Ak sa rozhodneš pre chôdzu na moste uistí sa že máš dostatok času jeden smer trvá 30-40min.

Pri stavbe Golden Gate Bridge zomrelo 11 robotníkov.
Stavba sa začala: 5. januára 1933 a vtedy stál projekt viac ako 35 miliónov . Táto stavba sa považuje za jednu z najznámejších štruktúr na svete.

Alcatraz

Na ostrove Alcatraz si väzenskí strážnici postavili malú dedinku kde žili so svojimi rodinami.

Alcatraz je ostrov nachádzajúci sa v strede Sanfranciského zálivu v Kalifornii. Kedysi bol používaný ako vojenský trestný tábor a neskôr ako väzenie s najvyššou ostrahou. Dnes je ostrov historický areál a múzeum. Naša cesta na ostrov trvala iba pol hodinu výletnou loďou. Lístky si treba zaplatiť dopredu.

V Alcatraze sa nachádza dnes už opustené väzenie, najstarší fungujúci  maják na západnom pobreží Spojených štátov, staré vojenské opevnenia a prírodné zaujímavosti, akými sú napríklad jazierka v pobrežných skalách, kolónia morských vtákov a jedinečné výhľady na pobrežie.

Väzenie plnilo svoju úlohu v rokoch 1934-1963 . Na základe verejných protestov v roku 1972 sa Alcatraz stal súčasťou národnej rekreačnej oblasti a v roku 1986 dostal označenie ako národná historická pamiatka.

Po vstupe na ostrov sme sa strmým kopcom dostali k hlavnému vchodu väzenia. Vstúpili sme cez spoločné sprchy a halu kde boli väzňom odovzdané uniformy. Nasadili sme si sluchátka a razom sme sa ocitli vtedy, tam spolu s odsúdenými. Nahrávky, príbehy a prechádzanie sa po väzení vytvárali neuveriteľne reálnu väzenskú atmosféru a zimomriavky po celý čas. Kde väzni trávili svoj čas? Aký mali program? Aké mali potýčky ? Prečo sa dostali do najstráženejšieho väzenia ? Všetko bolo odhalené v nahrávkach. Za múrmi tohto väzenia sa skrývajú aj fotky známych trestancov kde sme spoznali aj vysmiateho Al Capone. Najviac ma zaujalo ako odsúdení počas osláv nového roka počuli hluk z mesta a radosť ľudí zatiaľ čo oni boli uväznený. Malé okno na chodbe im ponúkalo výhľad na mesto čo sa zdalo byť na dosah.

Celkom 36 väzňov sa pokúsilo o útek ; 23 bolo chytených, 6 bolo zastrelených počas ich úteku, 2 sa utopili a 5 bolo uvedených ako chýbajúcich a predpokladá sa, že sa utopili v ľadových vodách oceánu alebo ich napadli žraloky.

Rozpočet

San Francisco je jedno z najdrahších amerických miest pre turistov. Ako si teda zachovať kvalitu dovolenky a neminúť všetky úspory počas pár dní ? Odporúčam sa zamerať najmä na prepravu, ubytovanie a stravu.

Z letiska do centra mesta -jeden smer.

Aj keď ľudia počas dovolenky často uprednostňujú taxík, netreba sa báť verejnej dopravy najmä v drahých destináciách. My sme sa tentokrát rozhodli pre vlak. Priamo na letisku bola stanica ku ktorej sme sa dostali po pár minútach chôdze, tam sme si v predajných automatoch kúpili kartu Clipper. Na to aby sme sa dostali do centra mesta na naše ubytovanie bolo potrebné jeden krát prestúpiť. Preprava vlakom bola pomerne jednoduchá, pohodlná a lacná.

Rôzne spôsoby prepravy v meste

Ubytovanie

Taktiež sme radšej chceli naše financie minúť za zážitky ako za predraženú izbu. Ubytovanie v centre mesta bolo príliš drahé a po prvý krát sme sa rozhodli pre ubytovňu, kde sme mali ale vlastnú izbu a kúpeľňu. V izbe pri posteli sa netradične nachádzalo aj umývadlo a vyhlaď sme mali na stenu druhej budovy. Rezerváciu sme si urobili cez booking.com.

Trošku sme sa zdesili policajnej pásky zo zákazom vstupu na dverách izby, našťastie to nebola naša izba. Cez steny bolo všetko počuť a posledný deň nášho pobytu bol pokazený výťah.  Ja som mala problémy s chrbtom tak Paťko ochotne zobral obidva naše kufre dolu z piateho poschodia. Jeden kufor sa mu vyšmykol a letel o poschodie nižšie. Našťastie sa nikomu nič nestalo, až na to že sme mali drobný záchvat smiechu. Nebolo to tam prepychové ale účel to splnilo a aspoň sme viac času trávili von v uliciach mesta.

Strava

Najlacnejší spôsob ako sa stravovať v predražených mestách je v rýchlych občerstveniach tzv. “ fastfood “ a nakupovanie potravín v supermarketoch. Určite ale odporúčam vyskúšať aj inú kuchyňu a tradície mesta. Náš kompromis bol v raňajkách na izbe, obedoch v meste a ľahkej večeri buď v meste alebo na izbe podľa toho kde sme sa nachádzali.

Rozpočet na 2dni

  • Ubytovanie 2 noci $230 /  € 208
  • Strava, preprava a ostatne $250 /  € 226
  • Alcatraz a bicykle $310 / € 280
  • Celkom 790 USD približne 700 EUR

Kade tade

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *