Svetom s nami

Po dvoj týždňovej dovolenke na Slovenku zas prišiel čas sa rozlúčiť s rodinou a kamarátmi a vyraziť za ďalšími dobrodružstvami. 

Nečakaný zvrat pri prestupe

Našou ďalšou destináciou malo byť Thajsko s prestupom na Ukrajine. Obidva lety sme si kúpili cez jednu spoločnosť Ukraine international airlines. Ešte sme poriadne ani nenastúpili do lietadla a pilot už hlásil technické problémy. Po viac ako hodine čakania bolo všetko vyriešené a vzlietli sme do oblakov. Trošku sme vyrovnali čakanie rýchlejším letom, ale keď sme pristali na letisku dlho sme čakali na otvorenie dverí.

S malou dušičkou sme sa opýtali zamestnancov, či nás ďalšie lietadlo ešte čaká. Potvrdili že áno, len sa máme ponáhľať. Museli sme prejsť batožinovou kontrolou a utekať cez pol letiskovej haly. „Už sa blížime musíme pridať, určite na nás čakajú keď nám to sľúbili“. Unavený z cesty, naložený 10kg príručnými taškami sme zadýchaný dobehli k nášmu terminálu. Poobzerali sme sa okolo seba a nevyzeralo to dobre, okrem zamestnankyne pri terminále už nikto nebol. Vystresovaní sme na ňu spoločne spustili spŕšku otázok no dvere už boli zatvorené a ani po jej prosení sa nám nepodarilo dostať na palubu lietadla.

Neplánovaná dovolenková destinácia

Ako sa hovorí “človek mieni, život mení”. Tak sa iba prestupová Ukrajina stala našou ďalšou dovolenkovou destináciou. Pri kúpe leteniek sme si v každej destinácii naplánovali pár dni ak by sme sa mali zrušený let. Napriek tomu nás zaskočil tento zmeškaný let, teraz sme už mali cestovať do Bangkoku máme tam zaplatené ubytovanie a o dva dni letíme zas na Bali. Stihneme sa tam dostať ? Čo musíme všetko vybaviť? Ako to bude teraz ďalej?

Práve v ten deň sa konalo finále UEFA ligy majstrov Realu Madrid vs Liverpool. Letisková hala bola preplnená fanúšikmi a policajtami. Počas hľadania informácii sme museli prejsť dvomi kontrolami batožín, skenerom tela aj kontrolou pasov. Po viac ako pol hodine čakania na batožiny sme sa začali obávať či nám ich neposlali do Thajska bez nás. Síce prišli na iný pás ale našťastie sme sa dočkali. Zobrali sme si batožiny a pokračovali k informáciám. Tam sme zas čakali viac ako hodinu kým sme sa dostali na rad. Pani pri okienku nám rezervovala letenky na ďalší deň a ponúkla odškodné na ubytovanie. Tie peniaze čo spoločnosť ponúkala boli smiešne a všetky hotely a ubytovania boli preplnené alebo predražené kvôli zápasu.

Boršč na upokojenie situácie

Plánovanie z letiska

Nezobrali sme odškodnenie a s hlavou v smútku sme nevedeli čo budeme ďalej robiť, ostali sme na letisku. Vyhladovaným a nahnevaným nám dobre padol boršč a pivko. Trošku sme sa upokojili a začali sme reálne rozmýšľať čo nám ešte treba vybaviť.

Napriek tomu že bol neskorí večer, deň sa pre nás ani zďaleka nekončil. Po zdĺhavom hľadaní ubytovania a taxíka sme sa nakoniec dočkali. Všetko sme zarezervovali a čakali na odvoz do hotela. Po viac ako 3 hodinách sa nám konečne podarilo odísť z letiska a od hotela nás delila už len pol hodinka cesty.

S taxikárom nám bolo veselo a čas nám ušiel nejako rýchlejšie. Počúvali sme priamy prenos zápasu UEFA a pritom sme boli tak blízko pri ňom. Taxikár sa s nami zakaždú cenu snažil dohovoriť po rusky a nechápal ako je možné, že sme sa reč nenaučili v škole. Tak sme mu odpovedali po slovensky „Vás naučili hovoriť slovensky vo vašej škole?“ Nechápavo sa na nás pozrel, tak sme to skúsili po anglicky, len sa pousmial a zas si niečo začal bľabotať po rusky. Ale pár slovíčok sme porozumeli tak sme sa od toho snažili nadviazať ďalšiu konverzáciu.

Prišli sme do hotela, zmeškali sme podávanie večere tak sme si vybalili dobroty čo nám starostlivé maminy nabalili. Na dobrú noc sme si ešte pustili televízor aby sme trošku pochytili reč a pomaly sme zaspávali. Po pár hodinách sme sa zobudili do pekného slnečného dňa.

Tak čo nám ponúkneš Ukrajina

Od ďalšieho letu nás delilo len pár hodín a premýšľali sme či sa nám podarí ešte niekam dostať. Nakoniec sme sa rozhodli využiť každú voľnu chvíľu. Prešli sme sa okolo hotela smerom k nákupnému centru a odtiaľ sme si zobrali taxík do centra mesta.

Kiev je hlavné a najväčšie mesto Ukrajiny s viac ako 2,9 miliónmi obyvateľov. Leží v strede severnej Ukrajiny, na rieke Dneper. Bolo založené v piatom storočí ako centrum Ukrajiny, Ruska a Bieloruska. Pre svoju starobylosť je nazývané matkou ruských miest.

Slnečné lúče sa odrážali od zlatých vežičiek a vytvárali krásny pohľad. V tej chvíli mi prebehlo hlavou, mať takéto zlato na Slovensku pravdepodobne by nevydržalo dlho a určite by sa ho pokúsili rozkradnúť. Aj keď možno nemám pravdu, je smutné že práve toto mi napadlo.

Pozreli sme sa do pár kostolíkov a pri jednom nám dokonca ponúkli zadarmo zmrzlinu a chladené pivo. Všetci tam boli priateľskí, všade bolo čisto a všetko bolo pekne udržiavané. Po prechádzke námestím sme išli na hotel. Tam sme si dali obed, teda ak sa dá nazvať kelímkový zemiakový šalát s chlebom a pivom obedom :)))

Neostávalo nám veľa času, rýchlo sme sa pobalili a rezervovali si taxík na letisko.

Na letisko ako na pretekách

Pred hotel prišiel mladý chalan na starej Škodovke volal s priateľkou a zjavne mal naponáhlo. Ale sranda začala keď sme sa dostali na diaľnicu, pri rýchlosti 100km/h som sa pre istotu prestala pozerať na tachometer a za zvučného klepotania celého auta do rytmu hudby, verte či nie sme sa dostali živý a zdravý až na letisko.

Tam sme dostali nové letenky do prvej triedy so vstupom do VIP salónika. Prístup neobmedzeného jedla a pitia a komfortné sedačky boli samozrejmosťou.

Podarí sa nám odletieť?

Rýchlo nám tam ubehol čas a na poslednú chvíľu ešte Paťko utekal kúpiť matriošky a vodku . Kvôli tomu sme skoro nestihli ani tento let ale toto by sa nám už ťažko vysvetľovalo.

Na palube lietadla sme mali nadštandardné služby. Veľké polohovateľné sedadlá, balíček s papučami, ponožkami, vankúšom, dekou, sluchátkami, zubnou kefkou, pastou a podobne. Nemohla chýbať ani obrazovka. Pred vzlietnutím nám rozdali šampanské a oriešky. Neskôr nás čakalo 4 chodové menu. Mali sme neobmedzené nápoje a cítili sme sa ako najbohatší ľudia na svete.

V Kyjeve sme sa cítili veľmi dobre a sme radi, že sa nám tu podarilo ostať a vidieť toto krásne mesto. Aj keď prvý deň nebol ideálny všetko sa to vynahradilo na druhý deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *