Svetom s nami

S príchodom Nového roka sa začalo aj naše ďalšie dobrodružstvo. Rozhodli sme sa zabývať v hlavnom meste Nového Zélandu, kde sme nakoniec strávili 5 rokov.
Wellington sa rozprestiera na juhozápadnom cípe Severného ostrova na pobreží Cookoveho prieplavu a je známy najmä veterným počasím.
Výhodou je dobrá dostupnosť, rozmanitosť a ponúka nielen veľa zaujímavých kultúrnych vyžití, ale aj mnoho krásnych prírodných úkazov.

TOP 10 Čo si nenechať vo Wellingtone újsť


Wētā Cave a Wētā Workshop (múzeum , workshop) 

Začiatky založenia Wēta workshop štúdia siahajú do bytu Richarda a Tanie, kde sa pred 30 rokmi zrodila vízia firmy, ktorá dnes tvorí ústredný bod sveta digitálnych filmových efektov.
Wētā Workshop sa špecializuje na vytváraní filmových efektov, masiek, kostýmov a rekvizít.
Ich prácu môžeš vidieť v ikonických filmoch, akými sú ako Avatar, King Kong, Pán prsteňov, Hobbit, Warcraft a mnoho iných.

My sme navštívili Wētā Cave obchod a miniatúrne múzeum, kde sme si počas návštevy pozreli aj ukážku toho, ako vznikajú filmy. Je potrebné si len vypýtať žetón pri pokladni.

Vstup do obchodu a do miniatúrneho múzea je zadarmo. Pre fanúšikov filmových efektov sú na výber aj platené weta workshop prehliadky

Otváracie hodiny: denne od 9:30 -17:00 
Lokalita: 1 Weka Street, Miramar, Wellington


Te Papa múzeum

Národné múzeum Te Papa pozostáva zo 6 poschodí a výstavami približuje novozélandskú históriu, prírodu a umenie.
My nie sme veľkými fanúšikmi múzeii, ale Te Papa nám učarovalo a radi sme ho navštevovali.
Interaktívne hry a nástroje robia toto múzeum informačné a zároveň zábavne.

Ak si chceš naplánovať deň pozri aj Mapu múzea a výstavy

Na prízemí múzea je kaviareň a záhradka, kde občas najmä počas letných mesiacov môžes natrafiť na živú hudbu, čo je super spestrenie a príjemné miesto na oddych.

Múzeum Te Papa každý rok navštívi v priemere viac ako 1,5 milióna ľudí, čo z neho robí 26. najnavštevovanejšiu umeleckú galériu na svete.

Nezabudnuteľná Gallipoli výstava
Jednou z najvýraznejších čŕt Gallipoli výstavy je použitie sôch životnej veľkosti vytvorených vo Weta Workshopoch. Tieto sochy, ktoré predstavujú skutočných vojakov, boli vyrobené s použitím špičkových techník a materiálov, ktoré im dodali neuveriteľne živý vzhľad.

Príbehy, špeciálne efekty a dizajn vytvorili jedinečný zážitok, ktorý sa nám vryl do pamäti. A odchádzali sme so silnými emóciami.

Bitka o Gallipoli bola ozbrojeným stretnutím jednotiek Britského impéria , Francúzska a Osmanskej ríše na polostrove Gallipoli (dnes Gelibolu) v Turecku. Táto operácia mala zabezpečiť spojenie pre vojenskú a hospodársku pomoc Ruska. Bitka o Dardanely a obsadenie prielivu do Marmarského mora bola však neúspešná a obidve strany utrpeli ťažké straty.
Výstava približuje osudy vojakov bojujúcich v 1.Svetovej vojne pred 100 rokmi.

Vytvorenie sôch životnej veľkosti trvalo neuveriteľných 24 000 hodín a nespočetné množstvo hodín sa strávilo skúmaním ich bohatej histórie.

Vstup do múzea je zadarmo.
Otváracie hodiny: denne od 10:00–18:00.
Lokalita: 55 Cable Street, Wellington
Čo sa ešte deje v múzeu – Akcie a výstavy


Cuba street

Najznámejšia ulica vo Welligntone – Cuba street je ulica plná hudby, pouličných umelcov, rôznorodých reštaurácií, kaviarní, obchodov a dobrej nálady.

Ochutnaj niečo nové, táto veganská zmrzlina je za mňa úplna topka.

Si milovnik piva a dobrej hudby? Zájdi si do našeho obľúbeného baru The Rogue & Vagabond, ps. nezabudni pozrieť bar na poschodí.

Festival Cuba Dupa

Cuba Dupa je najväčší festival umenia a hudby na Novom Zélande, ktorý oslavuje jedinečný charakter Cuba Street vo Wellingtone a koná sa každoročne koncom Marca.
Možes sa tešiť na zaujímavé vystúpenie, rôznorodú hudbu, veľa jedla, pitia a šialených kostýmov.

Tento festival ročne navštívi viac ako 100 000 návštevníkov a približne 1000 umelcov, a my sme mali to šťastie byť jeho súčasťou.


Cable car

Cable car je funkčná lanovka s výhľadom na mesto, ktorá sa stala symbolom Wellingtonu.
Lanovka premáva od LAMBTON QUAY TERMINAL do KELBURN TERMINAL.

Ak zvládaš prechádzku do kopcov odporučujem sa prejsť do Kelburn terminálu a odtiaľ je krásny výhľad na lanovku, kde sa nachádza aj múzem zo vstupom zadarmo. Je to taktiež jeden zo vstupov do Botanických záhrad, kde je taktiež voľný vstup.

Jazda lanovkou trvá okolo 5 minút a trasa vedie z centra mesta smerom k botanickým záhradám . Aj keď je to kráka jazda jej atmosféru dotvára aj pomaľovaný a vysvietený tunel a taktiež super výhľady na mesto.

Počas každej cesty lanovkou je v tuneli svetelná show ktorá bola vyvinutá interaktívnym svetelným dizajnérom Angusom Muirom


Cena: Za jednosmerný lístok zaplatíš približne $6.

Otváracie hodiny a lístky


Mount Victoria Lookout

Mount Victoria poskytuje úžasný 360-stupňový výhľad na mesto, prístav a oceán.

Vyhliadka je dostupná priamo z mesta a je možné dostať sa hore autom alebo peši. My sme si častokrát zvolili prechádzku cez les v spoločnosti štebotavých vtákov. Na vrchu je krásny panoramaticky výhľad na mesto, prístav, more aj letiskovú časť.

V noci svetla mesta bránia vyniknúť hviezdam, ale zato sa ti naskytne krásny výhľad na ligotavé mesto ,ktorý si určite nemôžeš nechať ujsť.

Autom a autobusom – cez Alexandra Road
Pešie trasy vedú z Oriental Parade a Majoribanks street.


Red rocks

Najikonickejšia prechádzka vo Wellingtone.
Podľa predstáv a náročnosti trasy si môžeš zvoliť krátšiu alebo celodennú prechádzku.
Treba počítať s vysokými vlnami, ale aj silným vetrom.

Naša prvá prechádzka viedla po pláži a približne po hodine sme sa dostali k červeným skalám.
Tieto skaly sa formovali pred 200 miliónmi rokmi počas podvodnej sopečnej erupcie, pričom malé množstvo oxidov železa dodalo týmto skalám ich charakteristickú červenú farbu.

Len o pár minút chôdze ďalej sme narazili na kolóniu tuleňov. Pre tvoje bezpečie a ich pohodlie sa doporučuje dodržiavať odstup a pár zásad ktoré nájdeš pred vstupom do kolónie.

Tam sme ale videli, ako sa čínski turisti pokúšajú kŕmiť tuleňov chlebom a stáť v tesnej blízkosti len kvôli tomu aby sa s nimi mohli vyfotit.
Potom sa niet čomu čudovať že počúvme od kolegov a kamarátov ako ľudia skončili v nemocnici lebo ich pohrýzli tuelne. Snáď nás tu je viac takých čo rešpektujeme trocha predpisy a hlavne zvieratá.

S tulenej kolónie sme sa už vrátili naspäť, táto prechádzka nám trvala približne 2,5 hodiny.

Red Rocks je približne 7,4 km dlhá prechádzka, ktorá trvá 2 až 3 hodiny (tam aj späť) vediet pozdĺž členitého južného pobrežia Wellingtonu. Cesta späť je tá istá.

Ako aj ďalšie miesta tak aj toto nám veľmi učarovalo a počas piatich rokov sme sa tu často prechádzali. Krásne tu bolo aj pozorovanie hviezd a polárnej žiari.

Červené skaly dostali svoje pomenovanie podľa výrazného červeného odtieňa skál, ktoré sa nachádzajú pozdĺž pobrežia. Tieto skaly sú čadičové útvary, ktoré vznikli z lávových prúdov asi pred 200 miliónmi rokov v čase, keď bol Nový Zéland súčasťou superkontinentu Gondwana.

Ak sa rozhodneš vidieť Red rocks z výšky, zamier na okolité kopce po pravej strane 🙂 .

Nás neodradil  ani zosypaný svah, bodliaky či preskakovanie cez rieku. A aj keď miestami bol výstup náročný, určite to stalo za to. Táto cesta trvala okolo 5 hodín.


Brooklyn – veterná turbína a bunkre

Wellington je najveternejšie mesto na svete a táto veterná turbína každý rok vyrobí dostatok elektriny pre približne 110 domácností. Nachádza sa v časti Brooklyn v prekrásnom prostredí s 360 stupňovým panoramatickým výhľadom na mesto. Turbína má 83 ton, je 67 m vysoká a môže dosahovať rýchlosť až 290 km/h. Prechádzka viedla cez vojenské bunkre aj les s medvedíkmi.

Ak ťa zaujímajú opustene miesta a máš rad/a prírodu a super výhľady pozri si aj panoramaticky výhľad s vojenských bunkrov – Brooklyn Army Bunkers.

Pôvodná brooklynská veterná turbína, bola najstaršou fungujúcou veternou turbínou na Novom Zélande.


Botanic garden

Len pár minút od centra mesta sa nachádza Botanická záhrada, vyhľadávané miesto pokoja a oddychu. Príroda, pestrofarebnosť a vôňa robia toto miesto výnimočným. Okrem záhonu ruží, byliniek či rastlín tu nájdeš aj útulnú kaviareň.

Meridian Garden Magic

Meridian Garden Magic sú letné koncerty ktoré sa konajú v Botanických záhradách počas osemnástich januárových večerov.
Toto je miesto kde uvidíš lokálnych aj národnych umelcov predvádzajúcich širokú škálu hudobných žánrov, od jazzu, rocku, popu, až po tradičnú maorskú hudbu.

Pri západe slnka, s pomocou hry svetiel a hudobníkov sa záhrady stávajú magickými.

Vstup je zadarmo


Zealandia

Zélandia je prírodná rezervácia s rozlohou 225 hektárov a je prvou plne oplotenou mestskou eko-rezerváciou na svete.

Príchod nových cicavcov sa výrazne narušil ekosystém, čo vyústilo do prvých krokov smerom k jeho obnove a realizácii projektu už v roku 1995 a pokračovali v roku 2000 uskutočňovaním neuveriteľnej
500 – ročnej vízie o obnove ekosystému.

Svoj domov tu našli rôzne druhy rastlín, ale aj plazov a mnohých iných zvierat.

V Zélandii  je zaznamenaný výskyt 40 druhov rôznych vtákov,  z toho 24 druhov nenájdete nikde inde vo svete .

Pred návštevou Zélandie sa uisti, že máš dobrú obuv a dostatok vody. Pri vstupe sa nachádza príjemná kaviareň s pekným výhľadom. Odhadovaný čas návštevy rezervácie je cca 2,5 hodiny, my sme tam strávili približne 3 hodiny.

Ceny vstupeniek sú rôzne: môžeš si zakúpiť tour, nočnú prechádzku, prehliadku v budove alebo obľúbenú vonkajšiu prehliadku. Lístky

Minibusom sa môžes odviesť zadarmo z mesta do Zélandie a naspäť, pozri si lístky a čas odchodu tu.


Wellingtonský prístav

Aj keď sme prístav navštívili veľakrát, zakaždým nás dokázal prekvapiť niečim novým.

Tento dynamický prístav je domovom rôznych športov, vynikajúcich podnikov, hudby, ale zároveň poskytuje aj priestory pre oddych.

Jedno s mojích najobľúbejších miest vo Wellingtone je Karaka Cafe. Maorká kaviareň/reštaurácia s pekným výhľadom, častokrát živou hudbou alebo Dj-om počas leta. Super nápoje, jedlo aj obsluha 🙂

Pláže

K naším prvým objavom patrila okrem prístavu aj Oriental Bay pláž. Táto piesková pláž sa nachádza na okraji mesta a je vyhľadávaná a obľúbená nielen medzi domácimi, ale aj medzi turistami.

Oriental Bay

Od mesta k letiskovej časti až ku Red rocks sa nachádzajú všetky tieto krásne pláže:

Llyal Bay

Island Bay

Seatoun

Miramar

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *