Svetom s nami

Ako vznikol Nový Zéland ?

Superkontinet Gondwana sa pred miliónmi rokov odtrhol, presunul do Tichého oceánu a tam sa postupe ponoril. Činnosťou v zemskej kôre bola ale jeho časť zas zdvihnutá na povrch a tento zväčša ponorený kontinent nazývame Nový Zéland.

Kde to vlastne sme ?

Určite si už z nadpisu postrehol/a kde sa momentálne nachádzame, ale kedže táto otázka zaznie pri každej návšteve Slovenska, rozhodli sme sa to objasniť.

Nový Zéland sa nachádza východne od Austrálie z rozdeľujúcou hranicou Tasmánskeho mora a južne od tichomorských ostrovov Nová Kaledónia, Fidži a Tonga.

Táto samostatná krajina sa na mape zdá veľmi malá, ale opak je pravdou. Takisto vzdialenosť k susednej Austrálii nie je až taká krátka ako by sa mohlo zdať. Hlavné mestá Nového Zélandu – Wellington a Austálie – Sydney rozdeľuje skoro 4 hodinový let.

Rozloha Nového Zélandu je 5 krát väčšia ako Slovensko, no má o milión obyvateľov menej.

Ostrovy Nového Zélandu

Nový Zéland sa rozdeľuje na dva ostrovy severný a južný. Na severnom ostrove je teplejšie až subtropické podnebie. Je známy prevažne sopkami a väčším zaľudneným. Naopak južný ostrov sa vyznačuje chladnejším podnebím a horami. Naprieč ostrovom nájdeš rozmanitosť prírody, od vysokých zasnežených hôr, lesov, po pláže nekonečné more, sopky až púšť. Ostrovy sú obkolesené Tichým oceánom a Tasmánskym morom .

Severný ostrov NZ

Južný ostrov NZ

Zemetrasenia

Sú časté na celom Novom Zélande. Čo ich spôsobuje aj ako sa pripraviť nájdeš v našom článku zemetrasenia.

Tak koho je tu najviac ?

Táto multi-kultúrna krajina poskytuje domov ľuďom rôznych národnosti, 74% občanov sa hlásilo za európsky pôvod. Maori tvoria 14,9%, pričom podiel ázijského etnika predstavoval ďalších 11,8%.

Počuli ste už niekedy o tom, že na Zélande žije viac ovečiek ako ľudí? Môžeme potvrdiť, je to pravda.

Ovce tvoria väčšinu populácie je ich tu viac ako 29 miliónov, čo je približne 6 oviec na osobu.

V roku 1982 zaznamenali najvyšší počet oviec až 70 miliónov. Taktiež kravy prevyšujú počet obyvateľov o viac ako dvojnásobok z 9 miliónmi.

Čo sa nám podarilo vidieť v novozélandkej prírode

Ako sa tu dá dorozumieť

Pokiaľ ide o jazyky používané na Novom Zélande, je ich dosť. Zahŕňajú angličtinu 89,8%, te reo māori 3,5%, samoan 2%, hinduičtinu 1,6%, francúzštinu 1,2%, severnú čínštinu 1,2%, Yue 1%, iné 20,5%.

Úradným jazykom Nového Zélandu je angličtina a te reo māori.

Te Reo Māori je reč pôvodných obyvateľov, ktorí sa priplavili z Polynézie na kanoe medzi rokmi 1250-1300. Priniesli si so sebou svoju reč, kultúru, tradície aj drevorezbu a umenie. Pozri aj tradície, kultúra a legendy Nového Zélandu

Te Reo Māori hovorí už iba malé množstvo populácie, ale určite sa vám ho podarí započuť.

Angličtina je tu trošku špecifická, ak ste naučený iba na tú školskú prízvuk môže byť pre vás malý problém. Okrem iného prízvuku domáci zamieňajú písmeno e za i, teda napríklad pri slove ten počuješ tin a namiesto čísla 10 počuješ konzerva. Ak aj nastanú situácie, kedy nevieš o čom hovoria oni ti radi zopakujú vety aj viac krát. Okrem toho všade natrafíš na milých ľudí. Pozdravia, opýtajú sa ako sa máš prípadne odkiaľ pochádzaš, či sa ti tu páči a na záver poprajú pekný zvyšok dňa.

Tu je pár príkladov novozélandskej angličtiny.

ENNZSK
AwesomeSweet asÚžastné
Lot ofHeapsVeľa
AfternoonArvoPopoludnie
ConversationConvo Rozhovor

Časové  pásmo

Na Zélande v letných mesiacoch je časový posun oproti Slovensku +12 hodín a v zimných mesiacoch +10 hodín.

Keď sa zobúdzame do nového dňa na Zélande, na Slovensku je ešte večer predošlého dňa. Tento časový posun spôsobuje aj to, že novozélanďania oslavujú príchod Nového roka medzi prvými vo svete.

Leto v zime a bláznivé počasie

Novozélandské letné mesiace sú od Septembra do Apríla. Teploty dosahujú okolo 20 stupňov v závislosti od lokality. Čim viac pôjdeš na sever, tým tam bude teplejšie. Kedže sme na opačnej pologuli aj letné mesiace zo zimnými sú vymenené oproti Slovensku. Preto sme aj my zažili už 3-tie netradičné vianočné sviatky počas leta na pláži, toto je taktiež najlepší čas na precestovanie krajiny.

Kvôli slabej ozónovej vrstve nad Zélandom a ÚV žiareniu ktoré je o 40% silnejšie oproti Európe sa treba krémovať celý rok. Počasie je tu veľmi premenlivé počas pár minút sa dokáže prudko zmeniť. Ak je ráno pekne a slnečno, neznamená že to tak aj ostane. Po skončení letného obdobia môžeš na slnku pocítiť teplo na krátke rukávy a v tieni chladno na mikinu až bundu.

Kam k moru ?

Nový Zéland a jeho ostrovy sú obkolesené Tichým oceánom a Tasmánskym morom. Aj keď vzdialenosti k moru sú pomerne krátke, pri meste Cornwell sa nachádza najvzdialenejší bod 119 km od mora. Väčšinou je more príliš chladné a dá sa kúpať iba v neoprene. Samozrejme veľa závisí od lokality a počasia.

Voda, voda, vodička naša drahocenná

Veľkou výhodou je aj pitná voda. V domácnostiach sa za vodu neplatí, takisto to je aj v pohostinstvách a dokonca nájdeš fontánky aj v meste a pri pláži. Ak patríš medzi bežcov tieto fontánky s vodou určite oceníš.

Slovensko vs. Nový Zéland

Oproti Slovensku máme výraznejšie vyššiu minimálnu mzdu k 1.4. 2020 je to $18.90 na hodinu a každý rok 1 Apríla sa zvyšuje. Keď sme prišli na Zéland v roku 2018 min. mzda predstavovala $ 16.50 na hodinu. Ak sa chystáš na Zéland iba dovolenkovať priprav si balík peňazí. Ale ak by si tu chcel aj pracovať vyžiješ aj z minimálnej mzdy a ešte ti ostane aj na dovolenkovanie a zábavu.

Všetko tu je drahšie od nájmu po potraviny, benzín ale hlavne všetky zahraničné-dovážané veci kde sa platí clo. Za ovocie a zeleninu zaplatíš viac po sezóne a ceny sa môžu vyšplhať naozaj vysoko. Kvalitné potraviny s domácim označením sú samozrejmosťou. Novozélanďania sú hrdý pestovatelia a naprieč ostrovom tu nájdeš malých pestovateľov aj rozsiahle farmy. Veľmi obľúbené sú aj trhy na zeleninu, ovocie, domáce potraviny aj výrobky, ktoré sa konajú väčšinou cez víkend. Naše obľúbené sú farmy pri ceste aj vinárne.

Ovocie 

Životný štýl je menej uponáhľaný a ľudia tu nežijú iba prácou. Ak si šikovný a tvrdo pracujúci väčšina zamestnávateľov to ocení, budú radi že ťa majú vo svojim tíme a často sa dá pekne prísť k povýšeniu alebo zvýšeniu platu. Zaujíma ťa viac? Pozri aj chcem pracovať v zahraničí, ako na to?

Pas na Zélande neslúži iba na cestovanie

Ak nevyzeráš, že si na dôchodku všade od teba budú vyžadovať pas. S občianskym preukazom tu nepochodíš. Priprav sa ukazovať svoju fotku častejšie na úradoch v obchodoch a baroch pri kúpe alkoholických nápojov a podobne. Aj keď by si radšej mal svoj pas uložený doma v bezpečí je dobre ho mať stále pri sebe. Ďalšou možnosťou je vybaviť si kartičku 18+ stojí $55.

Čo očakávať počas sviatkov?

Počas sviatkov sú úrady, obchody ako aj niektoré kaviarne a reštaurácie zavreté. Zamestnanci dostavajú normálny plat, ak sviatok vychádza na deň kedy by normálne pracovali. Ostatné pohostinstvá majú príplatok na celý účet, ktorý potom ide pre zamestnancov. Všetci pracujúci počas sviatkov majú platené 1.5 násobok mzdy. Paradox ale je, že novozélanďania majú zákon o pití na sviatky, počas Veľkej noci, Vianoc a ten znie v licencovaných podnikoch si môžeš dať alkoholický nápoj iba s jedlom a môžeš piť 2 hodiny, hodinu pred a hodinu po jedle. Verejné akcie ako zápas na štadióne, spadá pod výnimky. S týmto zákonom o pití by asi moc nepochodili na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *