Svetom s nami

Čo sa ti vybaví ako prvé keď sa povie zemetrasenie ? Obrovská sila prírody či to, že tebe sa to nemôže stať alebo snáď máš vlastnú skúsenosť ?

Čo spôsobuje zemetrasenia a kde ich je najviac ?

Väčšina zemetrasení je spôsobených tektonickými pohybmi zeme. Tektonické dosky sa vždy pomaly pohybujú, ale pri trení občas uviaznu na okrajoch. Keď napätie na hrane prekonáva trenie dochádza k zemetraseniu, ktoré uvoľňuje energiu vo vlnách a tá následne prechádza zemskou kôrou a spôsobujú chvenie ktoré cítime.

Viac ako 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií sa tvorí v Ohnivom kruhu (ring of fire) je to zóna obkolesujúca Tichý oceán.
Vo veľkom 40 000 km tvaru podkovy je spojený s takmer nepretržitou sériou oceánskych zákopov, ostrovných oblúkov a sopečných pohorí. Má 452 sopiek čo je viac ako 75% svetových aktívnych a spiacich sopiek. Okrem toho, že do ohnivého kruhu spadá celý Nový Zéland prechádza aj pobrežím Ázie a Ameriky.

Nový Zéland a zemetrasenia

Nový Zéland je súčasťou zväčša ponoreného kontinentu, ktorý sa pred miliónmi rokov odtrhol od superkontinentu Gondwana. Keď sa nová krajina presunula do Tichého oceánu, postupne sa ponorila, potom bola povznesená činnosťou v zemskej kôre. Dodnes sa mení poloha krajina počas silných zemetrasení.

Na Novom Zélande je ročne zaznamenaných viac ako 14.000 zemetrasení z toho okolo 150-200 citeľných. Na stránkach ako Geonet alebo quakemap nájdete záznam zemetrasení. Treba sa riadiť pravidlami ľahnúť, schovať sa, držať sa (drop, cover, hold). 

Naše skúsenosti

Naše prvé zemetrasenie prišlo po pár hodinách strávených vo Wellingtone. Išli sme do baru a vtedy sme pocítili chvenie. Ostali sme zaskočení a nevedeli sme, čo máme robiť. Všetci naokolo sa zdali pokojní, tak sme len čakali, kým to prejde. Cítili sme sa ako na hojdačke a zdalo sa nám, akoby tie sekundy boli minútami.

Výškové budovy
Novozélanďania stavajú nové ale najmä výškové budovy podľa špeciálnych kritérií, kde sú v podzemí nainštalovane panely na ktorých sa počas zemetrasenia pohybuje cela budova. Tým sa má predísť poškodeniu základov a popraskaniu stien. Ale zemetrasenia sú veľmi výrazne v takýchto budovách najmä na vyšších poschodiach. My sme bývali v takomto paneláku na 10 poschodí, kde už počas silného vetru bolo cítiť pohyby a keď prišlo zemetrasenie celý panelák akoby ožil a hýbal sa do strán.

Ranný budíček
Najviac sme pociťovali zemetrasenia v našom prvom spoločnom byte na Zélande. Pamätám si na neplánovaný ranný budíček, keď nás zobudila sama matička zem. Bolo pred 5-tou hodinou ráno a po silnom prasknutí celý byt akoby ožil, začali sme sa hýbať. Kolísanie neustávalo, vyskočili sme z postele a postavili sme sa medzi zárubne. To bolo totiž jediné miesto v tom maličkom byte kde bolo bezpečné ostať. Po chvíľke všetko ustalo ale ten budíček nás natoľko zobudil že sme už nezaspali.

Rovnaká skúsenosť rôzne pocity
V práci je ďalší šialený deň – povzdychla som si a vtom som pocítila vibrujúci mobil. Prišla mi správa od Paťka „evakuujeme ako to vyzerá u vás“. Nevedela som o čo ide „u nás všetko v poriadku, čo sa deje?“. Bolo to zemetrasenie, Paťko v tom čase pracoval na treťom poschodí starej budovy a kvôli silnejšiemu zemetraseniu bolo najbezpečnejšie rýchlo opustiť budovu. Po chvíli chvenie ustalo a mohli sa vrátiť k práci. U nás zemetrasenie postrehla iba účtovníčka. Všetci ostatný sme totiž behali a vtedy sú skreslené pocity a často zemetrasenie nie je ani cítiť.

Christchurch 2011

Novozélandké mesto Christchurch je známe aj ako mesto zemetrasení. Posledné veľké zemetrasenie z magnitúdou 6.3 bolo zaznamenané vo Februári 2011, zrovnalo zo zemou celé mestečko a zanechalo 183 mŕtvych. Doteraz prebiehajú opravy ciest a budov, mesto sa začalo stavať od základov.

Kedže kanalizácia ani voda nefungovala ľudia museli čakať na auta s vodou a použivať suché záchody. Na odľahčenie atmosféry sa vyhlásila súťaž o najkreatívnejší suchý záchod a ľudia sa naozaj predviedli. Záchody zo starých pneumatík či havajský štýl všetko je možné https://www.showusyourlongdrop.co.nz/

Čo robiť pri zemetraseniach

Ak sa nachádzate v budove snažte sa tam ostať pokiaľ nie je vo veľmi zlom stave. Ak ste vonku nechodte už dnu, nájdite si vonku miesto a ukryte sa . Ak sú ale otrasy dlhšie utekajte na najbližší kopec, v prípade že je silné zemetrasenie často nasledujú ďalšie a za nim zväčša aj vlna tsunami. Netreba to podceňovať, tsunami môže dorásť aj do výšky 12 metrov. Aj keď nikdy neviete kde a kedy vás zemetrasenie môže postretnúť treba byť pripravený aspoň pohotovostným batohom.

Aj keď na Zélande sú zemetrasenia časté, domáci tvrdia že pokiaľ sa im pivo nevylieva zo stola otrasy sú slabé a nie je dôvod sa nechať rušiť. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *