Svetom s nami

New York je považovaný za lingvisticky najrozmanitejšie mesto na svete a s 8.5 miliónovou populáciou je tu rozoznaných viac ako 800 hovorených jazykov.

Nezabudnuteľný let

Nastupovanie do lietadla nebolo ničím výnimočné. Začali sme čítať knižky ja o psychológií a Paťko o technológiách, kde zrazu prišiel ku kapitole o zlyhaniach pilotov, technických poruchách a katastrofách lietadiel. Prešlo pár minút, všetci sme boli nastúpení a pripravení na odlet. V tom pilot hlási technické problémy a odhadované zdržanie 10 minút. Po ich uplynutí sa nám pilot zas prihováral – „Vyskytli sa ďalšie problémy, zamestnanci pracujú na ich odstránení a čoskoro by sme mali byť pripravený na vzlietnutie“. Paťko stále číta o leteckých nehodách, väčšina z nich sa začala práve technickými problémami prejavovanými aj neskôr počas letu. Po dlhých 40 minútach v lietadle sme začali vzlietať. Celé lietadlo sa triaslo a hýbalo s nami do strán. K tomu sme počas letu mali aj silné a dlhé turbulencie. Bolo neskoro večer no ani napriek tomu sme nezažmúrili oka, úsmev z tváre pominul, prepadla nás neistota, držali sme sa za ruky a priali si jedno – bezpečne pristáť.

História mesta

Prvý zápis o histórií mesta New Amsterdam siaha do roku 1524, jeho objaviteľom je Európan Giovanni da Verrazzano. New Amsterdam bol premenovaný na New York v roku 1664 a na prelome 20 storočia vzniklo mesto ako ho poznáme dnes. New York je opisované ako kultúrne, finančne a mediálne hlavné mesto sveta.

Prezývka Big Apple (Veľké jablko) prvýkrát získala popularitu okolo roku 1920 v súvislosti s dostihom, kedy športový spisovateľ John J. Fitz Gerald z The Morning Telegraph začínal každý stĺpec nadpisom „Veľké jablko“. V tom čase sa hovorilo ako džokeji a tréneri chcú získať „Veľké jablko“, čo bol ich termín pre veľké peňažné ceny na väčších pretekoch v New Yorku a okolo neho. Neskôr táto prezývka zmizla z používania a bola obnovená až začiatkom sedemdesiatych rokov ako súčasť turistickej kampane zameranej na vylepšenie imidžu New Yorku. Vtedy sa rozšírila mimo dostihy a všetko od nočných klubov po piesne a tance o meste sa pomenovalo „Veľké jablko“.

Najznámejšie NY atrakcie

Time square

Je jedno z najznámejších častí v New Yorku, hlavná obchodná križovatka, turistická destinácia a zábavné centrum. Time Square je pomenovaný po New York Times, ktoré sa tam v roku 1904 presťahovalo.

Na námestie sme sa pozreli dva krát, za denného svetla vyzeralo akoby bolo posypané bilboardami rôznych veľkosti s chaotickým rozmiestnením. Ľudia sa moc nezastavovali a väčšinou mali namierené niekam inam. Ale ozajstná zábava začala až keď zapadlo slnko, svetlá bilbordov všetko rozžiarili a blikajúce reklamy sa menili pod každou sekundou. Nevedeli sme kde sa pozerať skôr, vyzeralo to ako svetelné predstavenie. Ľudia sa začali zhromažďovať, nikto sa poriadne nehýbal iba hľadal najlepšie miesto na zachytenie fotky. Cestou sme stretli aj pár reportérov.

O Time Square sa hovorí ako aj o „Križovatke sveta“, či o „Centre vesmíru“, a je to jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií na svete. Odhaduje sa, že ročne pritiahne 50 miliónov návštevníkov.

Central Park

Central Park sa v roku 1857 stal prvým upraveným parkom v americkom meste. Rozkladá sa na 341 hektároch, je dlhý 4 km a široký 0,8 km. Park je naozaj rozsiahly a ponúka veľa možnosti, pre každého je tu dostatok miesta na športovanie aj na nájdenie pokoja.

Socha slobody a ostrov Ellis

Francúzsko darovalo Sochu slobody Spojeným štátom v roku 1886 k výročiu vyhlásenia nezávislosti USA a pokračujúcu vernosť medzi týmito dvoma krajinami.

Socha slobody bola dodaná ako 350 kusov v 214 prepravkách. Od zeme po vrchol pochodne meria 93 m. a váži 204 metrických ton (204 000 kg). Na tablete ktorý drží je uvedený dátum americkej deklarácie nezávislosti 4. júla 1776.

Ako sa dostať na Sochu slobody

Ak sa chceš dostať do koruny sochy slobody najskôr musíš vyšľapať 354 schodov, odtiaľ máš na výber pozorovať výhľad z 25 okien.

K návšteve New Yorku neodmysliteľne patrí aj prehliadka sochy slobody ale čo robiť keď sú vypredané lístky? Tak ako aj pri ostatných problémoch riešenie je jasné, hlavne nezúfať a nájsť iné možnosti. Tým sme sa riadili aj my, keď sa nám ani 3 mesiace pred odchodom nepodarilo kúpiť lístky na sochu slobody. Začali sme teda hľadať iné možnosti, ale cez internet sme sa k ničomu nevedeli dopátrať okrem drahej celodennej prehliadky pamiatok. Po príchode do New Yorku sme išli do prístavu Staten Island Ferry, odkiaľ mali odchod výletné lode k soche slobody. S malou dušičkou sme vstúpili dnu a dúfali aspoň vo vyhlaď na sochu. Nič sme nevideli, ale zato sme našli verejný spoj, loď z mesta do New Jersey. Loď bola bezplatná a viedla okolo Ellie ostrovu a tak sa nám podarilo vidieť sochu slobody v plnej kráse, bezplatne, bez rezervovania lístkov. Ako bonus na druhej strane v New Jersey na nás čakal veľkolepý filmový výhľad na celé mesto.

Výhľad z New Jersey

Ostrov Ellis bol v rokoch 1892-1954 vstupnou bránou do Ameriky a prešlo ním viac ako 12 miliónov prisťahovalcov. Toto migračné centrum na ostrove neskôr nahradil Castle Garden v časti Manhattan. Na Ellie Island sa dnes nachádza národná pamiatka Sochy slobody ( Statue of liberty) domy a múzeá zamerané na migráciu.

„Americký sen“

Hovorí sa žiť „americký sen“, ľudia z rôznych kútov sveta snívali a stále snívajú žiť v Spojených štátoch amerických a o naplnení ich sna. No nie každý má to šťastie aby si udržal svoj sen.

Tak ako San Francisco aj New York má problémy s ľuďmi bez domova ale zastávajú iné názory. Newyorský štát má zákon „o práve na útočisko“, ktorý núti mesto a štát, aby poskytovali prístrešky všetkým Newyorčanom, ktorí sú bez domova, z dôvodu fyzickej, mentálnej alebo sociálnej dysfunkcie. Niektorí kritici však odsudzujú New York a ich prístup „skladovania“ bezdomovcov. Napriek tomu je zrejmé, že sú úspešnejší, pre ľudí získavajú aspoň minimálne útočisko a zlepšuje sa tak aj kvalita života obyvateľov mesta. Zaujímavosťou je, že mesto New York zaplatí jednosmernú letenku ľudom čo prišli o strechu nad hlavou, v prípade ak majú garantované miesto ubytovania inde.

Dvojičky

11. Septembra 2011, o 8:45 hod. ráno narazilo americké lietadlo do severnej veže Svetového obchodného centra v New Yorku. Nádrž lietadla bola plne natankovaná až 20 000 galónmi leteckého paliva. Spočiatku to vyzeralo ako nehoda ale ďalšie 3 následne útoky potvrdili teroristický útok.

Niektorí teroristi žili v Spojených štátoch amerických viac ako rok a absolvovali lekcie lietania na amerických komerčných leteckých školách.

Zaujímavosti o dvojičkách aj naše postrehy z múzea 9/11 nájdeš v našom článku dvojičky, útoky a múzeum 9/11

Wall Street and Stock exchange

Z kanálových šácht ide hustý dym, vysoké múry bránia slnečným lúčom preniknúť na dolné poschodia, gps pripojenie sa stráca a my sa ocitáme v obklopení vysokých betónových mrakodrapov. Toto je Wall street, domov dvoch najväčších svetových búrz na svete New York Stock Exchange a NASDAQ. Práve vďaka tejto ulici sa New York nazýva aj ekonomicky najmocnejším mestom a zároveň hlavným finančným centrom sveta.

História sochy býka

Sochu býka – Bull vytvoril sicílsky umelec Arturo Di Modica, nelegálne ju priniesol na nákladnom aute a umiestnil pred burzu. Socha bola vytvorená po páde akciového trhu v Čierny pondelok roku 1987. Di Modica sa cítil zadlžený Amerike za to, že mal umožnenú kariéru úspešného sochára. Účelom sochy býka bolo inšpirovať každú osobu, ktorá s ňou prišla do styku, aby pokračovala v boji v ťažkých časoch po páde trhu a pre svetlejšiu budúcnosť.

Sochu sme si vyfotili iba z diaľky, pretože tie rady ľudí na fotky fakt nedávame.

Brooklyn Bridge

New York je domovom pre viac ako 2000 mostov a tunelov. Medzi najstarší most tohto typu v Amerike a najznámejší patrí práve Brooklyn Bridge.

Kam na výhľad?

One World Trade Center (Veža slobody) je hlavnou budovou prestavaného komplexu Svetového obchodného centra na dolnom Manhattane. Má rovnaký názov ako Severná veža pôvodného Svetového obchodného centra, ktorá bola úplne zničená pri teroristických útokoch 11. septembra 2011. Veža slobody dosahuje 541 metrov, je najvyššou budovou na západnej pologuli a šiestou najvyššou na svete.

Empire State Building je ikonický 102 poschodový mrakodrap v Midtown Manhattan. Má charakteristické geometrické vzory a v rokoch 1931-1972 to bola najvyššia budova na svete.

Rokefellerovo centrum (Top of the Rock) ponúka 3 vyhliadkové terasy. Na 67 a 69 poschodí sú vonkajšie terasy obklopené bezpečnostným sklom a 70 poschodie disponuje otvoreným priestorom a 360° výhľadom na Central park aj Empire state building. Táto ponuka znela pre nás najzaujímavejšie, kúpili sme si lístky na internete a išli sme tam ráno ešte pred otvorením.

 

Táto fotografia bola zhotovená 20.Septembra 1932 na 69-tom poschodí v Rokefellerovom centre (Top of the Rock). Zachytáva jedenásť mužov počas obeda, ktorí sedia na nosníku s nohami visiacimi 840 stôp (260 metrov) nad ulicami New Yorku. Podľa archivára, fotka bola v skutočnosti vopred dohodnutá a pod nimi nie je priepasť ale dokončené poschodie. Medzi mužov na obede vrcholu mrakodrapu patri aj slovenský pracovník Gustáv Popovič (prvý sprava) z obce Vyšný Slavkov. Gustáv bol pôvodne drevorubač a tesár. V roku 1932 poslal jeho manželke Mariške pohľadnicu s touto fotografiou, na ktorej napísal: „Nič še ty neboj, moja milá Mariška, jak vidziš, ta ja furt s fľašečku. Tvoj Gusti.“ Gustáv sa vrátil do Vyšného Slavkova na začiatku druhej svetovej vojny, kúpil lesy, polia a stal sa poľnohospodár. 

  • Na lanovku do Roosevelt island stačila nám len metro kartička.

Filmovými cestičkami

Medzi naše najobľúbenejšie seriály patria aj Priatelia (Friends) a Ako som spoznal vašu mamu (How I met your mother). Apartmán priateľov sme videli iba z vonku ale do baru sa nám podarilo ísť aj dnu. Stoly boli preplnené, steny polepené plagátmi a menu samozrejme filmové. Pri prechádzke sme náhodne natrafili aj na natáčanie Zákona a poriadku priamo pred budovou súdu.

Veľkonočný pochod

Základné informácie a náš rozpočet na NY

  • Jedlo

New York je plný možností a jedným z najlepších miest na svete, kde môžeš vyskúšať neuveriteľné jedlo najrôznejšieho druhu. Žijú tu rôzny ľudia a všetci sú radi, ak ti môžu ponúknuť ich národnú kuchyňu. Mnoho reštaurácií patrí medzi najdrahšie na svete, zatiaľ čo ostatné ponúkajú rýchle občerstvenie za pár dolárov.

  • Ubytovanie

Naše ubytovanie bolo zas cez airbnb. Rozhodli sme sa pre lokalitu Queens s blízkou zástavkou metra. Mali sme prenajatú jednu miestnosť pravdepodobne spálňu domácich, pokiaľ sme tam boli ubytovaný oni spávali na gauči v obývačke.

  • Preprava

Metro v New Yorku bolo otvorené v roku 1904 a dnes predstavuje najväčší systém hromadnej dopravy na svete so 472 stanicami. Metro používa každý deň približne 6 miliónov ľudí, taktiež sme ho využívali každý deň nášho pobytu. Veľkou výhodou je že každá metro stanica ma pripojenie na Wi-Fi.

  • Rozpočet

Dvaja za 4 dni sme v New Yorku minuli približne 1000USD / 900EUR

  • Nákupy $430
  • Strava $350
  • KGB múzeum $58
  • Preprava: Metro+ karta $68, air train $12
  • Ostatné $100

Užitočné linky/ lístky

Kde nás to tie nohy doviedli?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *