Svetom s nami

Ak plánuješ dovolenku v jednej destinácii väčšinou sa dá odhadnúť cena už v priebehu pár minút hľadania na internete, stačí si len pozrieť dovolenkové baličky. Buď sám sebe pánom, poradíme ti ako si všetko naplánovať, na čo nezabudnúť a podelíme sa aj s našimi skúsenosťami.

Po roku a pol strávenom na Novom Zélande, prišiel čas navštíviť našu rodinu a známych. Ja som pred pár mesiacmi nastúpila do novej práce a na Paťka čakal dôležitý projekt v práci. Toto nebolo práve najlepšie obdobie na dovolenku, ale nie je vôbec ľahké nájsť ideálny čas v tomto uponáhľanom svete.

Ako a čím začať plánovanie

Ako prvé sme si museli v práci dohodnúť voľno a najlepšie v rovnaké dni. To predstavovalo menší problém ale po pár dňovom dohadovaní a určení si dátumu sa nám to nakoniec podarilo. Obidvaja sme si zarezervovali dovolenky s pár dňovou rezervou na letenky.

Kde hľadať

Našou prioritou sa bolo dostať na Slovensko, mali sme už približné dni a tak sa začal zdĺhavý prieskum cien leteniek. Väčšinou sme hľadali lety cez google.flights , hipmunk, skyscanner či priamo cez známe letecké spoločnosti Emirates, Qatar a podobne. Vyskúšali sme aj slovenské stránky ako je pelikan .

Agentúra áno či nie

Chceli sme vedieť aj odborný názor, tak sme sa išli poradiť do agentúr. Povedali sme im naše podmienky ako dni, približný rozpočet, zástavku na Slovensku a oni nám vypracovali plán s rozpočtom. Ponuky z agentúr nám nevyhovovali ani finančne a ani časovo.

Plánovanie na vlastnú päsť

Začali sme všetko plánovať odznova a priamy let na Slovensko nebol možný. Postupne sme začali pridávať destinácie a z návštevy rodiny a známych sa nakoniec stala aj cesta okolo sveta.
Hľadali sme najlepšie možnosti, aby nás to veľmi časovo neobmedzovalo, aby to nebolo príliš drahé a aby sme si aj užili dovolenku. Toto bol tvrdý oriešok.

Výdavky

Najskôr sme si naplánovali jeden smer a rozhodli sme sa ísť na Slovensko cez Ameriku.
Stanovili sme si rozpočet a následne ho rozdeľovali. Postupne sa nám to ale zo dňa na deň navyšovalo. Podľa cien sme sa rozhodli koľko dní strávime v danej krajine a stanovili sme si denný limit.
Pribúdali  výdavky za víza potrebné pre navštívenie krajín, prenajatie a poistenie auta, vreckové na stravu, suveníry, darčeky či vybavenie kreditnej karty. Začali sme si všetko písať do aplikácie Evernote, ktorá nám neskôr slúžila aj bez internetu a kedykoľvek sme sa k nej mohli vrátiť a uistiť sa, či ideme podľa plánu.
Letenky sme kupovali cez rôzne spoločnosti tak ako nám to najviac vyhovovalo. Po celý čas dovolenky okrem Slovenska sme riešili ubytovanie cez osvedčenú službu airbnb. Víza sme riešili cez internet, až na jeden prípad- do Kuby.

Na čo netreba zabudnúť  

Preprava

Pripravte sa platiť za cestu z letiska a naspäť , prepravu v mestách, prípadne prenajatie auta. Pri prenajatí auta je najlepšie si pozrieť požičovne áut a referencie dopredu, treba prirátať aj poistenie a palivo. *Pozor niektoré krajiny vyžadujú medzinárodný vodičský preukaz alebo oficiálny preklad. Vek šoféra taktiež zohráva rolu.

Strava

Za príplatok hotely ponúkajú napríklad bufetové stoly ale aj a la carte menu ako aj prístup k neobmedzeným nápojom. Ak chceš ušetriť ubytuj sa v štúdiu s kuchynkou alebo u domácich. Navar si rýchle, lacné jedlá a potom si ich môžeš vychutnať niekde vonku v parku či na pláži. Ak patríš medzi tých ľudí čo sa nechcú zaoberať varením ešte aj na dovolenke, treba si nachystať peniaze do stravovacích zariadení prípadne za hotelové služby.

Poistenie

V agentúre sa priamo pýtajú či sa chceš dať poistiť, ale čo robiť keď ako sa povie ideš na vlastnú päsť ? Ujasni si aké poistenie chceš, je veľa druhov ako napríklad cestovné, komplexné, na batožinu na lety. My sme si riešili poistenie cez kreditnú kartu, mali sme poistenie na meškanie letov, na stratenie batožiny a základné zdravotné poistenie. Je dobré, keď si už rozhodnutý do akých krajín pôjdeš a na ako dlho, budú sa na to pýtať. Dávaj si pozor v niektorých krajinách poistenie neplatí.

Vreckové na suveníry a darčeky

Pri plánovaní dovolenky sa často zabúda na tieto výdavky. Tvojích kamarátov ale určite poteší ak im prinesieš niečo malé a ty si tiež dopraj radosť. Nenechaj sa zlákať hneď na prvý pohlaď, prejdi sa aj ďalej od centra mesta a určite nájdeš lacnejšie a častokrát aj rovnaké veci.

Vybavenie kreditnej karty / hotovosť v cudzej krajine

Nám sa osvedčilo mať kreditnú kartu a pár zmenených peňazí. Pozri si kde je výhodnejší kurz. Ak máš medzinárodnú kartu môžeš si peniaze vybrať priamo z bankomatu danej krajiny a tak nemusíš mať pri sebe veľkú hotovosť
peňazí ,nie vždy je to bezpečne. Informuj svoju banku o cestovateľských plánoch, aby sa nestalo že budeš mať zablokované peniaze počas dovolenky.

Malý vreckový pomocníci

Knižky nás sprevádzali na našej ceste po celú dobu. Okrem známych pamiatok nás zaviedli aj k odľahlejším uličkám. Pomohli keď sme boli hladný a ukázali nám aj krásne pláže. Najviac sme využili knižku Havana, kedže na Kube je zlý a ťažký prístup na internet. Samozrejme všetko sa dá dopredu naplánovať aj z internetu a potom už treba iba mať stiahnuté mapy alebo vynikajúcu orientáciu.

Batožina v lietadle

V prvom rade si treba pozrieť koľko batožiny si so sebou môžeš na palubu lietadla zobrať. Ak meníš letecké spoločnosti nezabudni si v každej samostatne pozrieť limit. Samozrejme sa dá zaplatiť aj väčšia batožina ale ak nepotrebuješ neodporúčam. Urobíš dobre ak sa zmestíš pod limit, nechceš predsa pre pár kíl platiť vysoké letiskové poplatky. Taktiež sa ti bude lepšie cestovať a čo je úplne super ostane ti miesto na darčeky aj nejaké dobroty.

Čo si zbaliť

Najdôležitejšia vec je cestovný pas, bez neho sa z letiska nepohneš ďalej. Podľa destinácie si priprav víza a iné dôležité dokumenty. Všetko ostatné si môžeš dokúpiť. Odporúčam do príručnej batožiny zabaliť dôležité papiere, peniaze, základnú drogériu a veci na oblečenie na pár dní. Ak sa stratí veľká batožina, budeš pripravený. Samozrejme podľa destinácií si zabaľ svoje najobľúbenejšie veci, myslite aj na počasie ktoré sa môže rýchlo zmeniť.

Naša cesta okolo sveta

Naša cesta sa začala vo Wellingtone, odkiaľ sme leteli do Aucklandu. Druhým letom sme sa už dostali za hranice Nového Zélandu a privítal nás slnečný Hawaii. Ďalšou destináciou bol Phoenix, tam sme si prenajali auto a dostali sme sa až do Las Vegas. Pokračovali sme na Kubu, odtiaľ do Viedne, kde nás od návštevy Slovenska delil len jeden prestup. Po 2 týždňovej dovolenke sme pokračovali na Ukrajinu, kde sme mali zostať len krátko, kvôli prestupu. Nastali však komplikácie a museli sme tam ostať o deň navyše. Po Kyjeve sa naše plány trošku zmenili, ale podarilo sa nám prísť do Thajska. V Bangkoku sme ostali o jeden deň menej a pokračovali sme do Indonézie. Tam sme strávili pár pekných dní na slnečnom ostrove Bali. Toto bola zároveň posledná dovolenková destinácia, ktorú sme navštívili. No ešte nás čakala cesta domov, priamym letom do Wellingtonu.

Zaujímavosti

4 mesiace plánovania, 40 dní( trasa z Wellingtonu a späť) 4 kontinenty, 8 krajín, 1 zmeškaný let, 60 hodín v lietadle, 6,5 hodín čakania na prestupy, 2 blázniví cestovatelia

Rozpočet

  • Letenky $7100  
  • Ubytovanie $700
  • Prenajatie auta -$560 + poistenie 
  • Víza ( Amerika, Kuba) 
  • Strava $1700
  • Suveníry, darčeky-$830
  • Doprava ( z letiska , na letisko, po mestách) 
  • Ostatné výdavky-( poplatok za kreditnú kartu, zábava a iné) 
  • Nájom a energie (byt na Zélande)  – $2,220
  • Spolu =$15,200( 8,500eur) 
  • Na osobu $7,600 čo je približne 4,300eur. 

V lietadle / Z vtáčej perspektívy 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *